Ανάλυση Reuters: Ο παράλογος πόλεμος κυβέρνησης – πιστωτών απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία

0
115

«Ποιος θα ωφεληθεί εάν η Ελλάδα χρεωκοπήσει;», αυτό είναι το ρητορικό ερώτημα που απευθύνει ο αρθρογράφος του Reuters Τζον Φόλεϊ, σε ανάλυσή του με αφορμή το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Ούτε οι δανειστές, ούτε η θορυβώδης κυβέρνησή της», απαντά και εκτιμά πως αυτός ακριβώς είναι ο καλύτερος λόγος για να πιστεύουμε πως η ένταση στις διαπραγματεύσεις για το εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, θα τελειώσει σε φιλικό τόνο, πριν φτάσει η ώρα της αποπληρωμής ομολόγων ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ τον προσεχή Ιούλιο. «Εάν η λογική επικρατήσει, η Ελλάδα θα είναι σε ένα χάλι, αλλά όχι στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει ο Φόλεϊ.

Όπως υποστηρίζει, όλες οι πλευρές είναι παράλογες με τον τρόπο τους. «ΗΓερμανία, de facto ηγέτης των δανειστών, αρνείται να προχωρήσει εάν το ΔΝΤ δεν το κάνει επίσης, ακόμα και εάν το Ταμείο φέρνει λιγότερα στο τραπέζι. Το ΔΝΤ από την πλευρά του επιμένει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει πολιτικά τοξικές δεσμεύσεις ώστε να πετύχει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% τουΑΕΠ. Και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του, αρνείται να κόψει τις γενναιόδωρες συντάξεις και να περικόψει το εξαιρετικά υψηλό αφορολόγητο σε αρκετέςκατηγορίες πολιτών», συνεχίζει η ανάλυση.

«Η ερώτηση που γεννάται είναι ποιος θα υποχωρήσει πρώτος», αναφέρει ο Φόλεϊ και προσθέτει: «Εάν το ΔΝΤ υποχωρήσει θα φανεί πολύ αδύναμο, αλλά εάν αποχωρήσει από το πρόγραμμα θα φαίνεται σαν να μη νοιάζεται για την Ευρώπη. ΗΓερμανία τότε θα πρέπει να απευθυνθεί στο κοινοβούλιό της και να ζητήσει την έγκριση του ανανεωμένου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ένα εξόχως δύσκολο αίτημα σε προεκλογική χρονιά».

Έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κάνει την επόμενη κίνηση, αναφέρει το Reuters. «Εάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πραγματικά αισθάνεται ότι οι δανειστές ζητούν υπερβολικά πολλά, θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές. Αυτό πιθανώς θα σήμαινε πως η αντίπαλος Νέα Δημοκρατία θα βρισκόταν στην εξουσία και θα προσπαθούσε να πείσει τους δανειστές να έχουν λιγότερο σκληρές θέσεις. Όμως η καινούργια κυβέρνηση θα μπορούσε να κληρονομήσει τα ίδια προβλήματα» σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο οποίος καταλήγει:

«Οι επενδυτές δεν υποθέτουν πως τα χειρότερα θα έρθουν. Η απόδοση τουδεκαετούς ομολόγου ήταν 7,1 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από αυτές του γερμανικού, μία διαφορά η οποία είναι μικρότερη σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η σχετικά ήρεμη στάση της αγοράς προεξοφλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποχωρήσει ή θα εκδιωχθεί από την κυβέρνηση – Τα δύο πιθανότερα ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει μία άμεση χροιά. Αλλά για μια χώρα που το ΔΝΤ αναμένει πως θα έχει διψήφια ποσοστά ανεργίας για αρκετές δεκαετίες, οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση δεν είναι μεγάλη ανακούφιση…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ