Έκρηξη εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Απρίλιο στα 700 εκατ. ευρώ

0
123

Της Δήμητρας Καδδά

Την εκτίναξη των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Απρίλιο στα 700 εκατ. ευρώ (από 417 εκατ. ευρώ έναν μήνα πριν) αποκαλύπτει το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης Απριλίου 2019. Μέρος της ανόδου οφείλεται σε αίτημα επιστροφής ΦΠΑ (περίπου 215 εκατ. ευρώ) που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ωστόσο, τα νέα αυτά στοιχεία του ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν την “κίτρινη κάρτα” που έδωσε η Επιτροπή στην Ελλάδα για την  αδυναμία της να μειώσει έστω και κατά… ένα ευρώ τις οφειλές του κράτους προς ιδιώτες. Δηλαδή την αδυναμία της να χαλαρώσει έστω και λίγο τη θηλιά ασφυξίας που “πνίγει” την αγορά.

Η συνολική εικόνα διαμορφώνεται με την πορεία που είχαν οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ευρύτερου δημοσίου.  Έφτασαν στα 1,66 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου. Ήταν δηλαδή οριακά χαμηλότερα από τα 1,779 δισ. ευρώ που έφτασαν τον Μάρτιο, αλλά και από τα 1,650  δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και τα 1,5 δισ ευρώ τον Δεκέμβριο.

Ο μηδενισμός τους είναι μία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση το 2018 με την “εξοδο” από τα μνημόνια. Μάλιστα η αρχική δέσμευση ήταν να μηδενισθούν το 2017.

Ωστόσο και στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι είναι απογοητευτικός ο ρυθμός προόδου. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εκκαθαρίσει το υπόλοιπο των οφειλών. Ωστόσο, ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου (σ.σ. πρόκειται για τις καθαρές οφειλές, αφού αφαιρεθεί το ποσό που τελεί υπό δικαστική ή άλλη “εμπλοκή”).

Το εν λόγω ποσό ήταν κατά 0,3 δισ. ευρώ χαμηλότερο από την αξία του στο τέλος Αυγούστου 2018. Ήταν επίσης αμετάβλητο από αυτό που δηλώθηκε για τον Δεκέμβριο κατά την 2η αξιολόγηση…. Δηλαδή μέσα στο 2019 δεν μειώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ…

Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Δεν περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες προς τρίτους υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Από το Δεκέμβριο 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα Τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα Τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ