Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Η πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των 850 μονάδων στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν στέφθηκε με επιτυχία , με την αγορά αν και θετική, να αναλώνεται σε μικροδιορθώσεις τίτλων και επιλεκτικές τοποθετήσεις, υποκύπτοντας στη νευρικότητα των χαρτοφυλακίων που ήδη αναζητούν μεγαλύτερες αποδόσεις από αυτές που ήδη έχουν καταγραφεί.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 845,95 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 838,17 μονάδων (-0,54%) και 850,09 μον. (+0,87%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 102,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 7,6 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37%, στις 2.160,05 μονάδες, ενώ στο +0,99% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.221,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,69% στις 787,66 μονάδες.
Η συνεδρίαση σήμερα είχε τα πάντα… ανοδικούς τίτλους που συνέχισαν το ράλι ανόδου τους, αλλά και διορθώσεις σε άλλους που λόγω της βαρύτητάς τους συγκράτησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από το επίπεδο των 850 μονάδων. Ένα επίπεδο που αποδεικνύεται ότι θα χρειαστεί «καύσιμα» για να διαπεραστεί, όπως και οι 2.170 μονάδες του FTSE 25. Αυτά τα «καύσιμα» βέβαια βρίσκονται στην αγορά, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια προχώρησαν σε ενθυλάκωση κερδών, βελτιώνοντας τη ρευστότητά τους.
Και όπως επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, ο FTSE 25 έχει προβληματίσει βραχυπρόθεσμα την αγορά με την αντίσταση των 2.170 μονάδων. Και μόνο μια πειστική κατοχύρωση θα μπορεί να δώσει συνέχεια στην έντονα ανοδική του πορεία. Υπενθυμίζεται εδώ ότι οι 2.145 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη με τις 2.092 μονάδες να είναι η κύρια.
Πάντως, όπως σημειώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές, η ψυχολογία στο ΧΑ παραμένει θετική λόγω των επερχόμενων εθνικών εκλογών και του θετικού momentum που επικρατεί στις αγορές του εξωτερικού, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν στα επίπεδα της πρόσφατης βελτίωσης. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση κοντά στο 2,82%, ενώ το 5ετές συντηρεί την απόδοσή του στο 1,67%.
Οι «στάσεις» σε μια ανοδική πορεία που ήδη μετρά πέντε μήνες είναι βασικό συστατικό της διατήρησης της τάσης. Και σίγουρα οι αναταράξεις μπορούν να είναι και σημαντικές ευκαιρίες εισόδου των «αργοπορημένων». Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ΧΑ σημειώνει τα υψηλότερα κέρδη διεθνώς, με άνοδο 37% από τις αρχές του έτους. Στην κεφαλαιοποίηση αυτό σημαίνει μια αύξηση που ξεπερνά τα 13,8 δισ. ευρώ, καθώς το ΧΑ άρχισε το έτος με αξία 43,6 δισ. ευρώ, και σήμερα έχει αξία λίγο πάνω από τα 57,41 δισ. ευρώ. Από την επομένη των ευρωεκλογών, τα κέρδη της κεφαλαιοποίησης είναι κατά τι λιγότερα από 6 δισ.
Αυτό που χρειάζεται η αγορά είναι να εισρεύσει «νέο χρήμα» από επενδυτές που έστω και καθυστερημένα πείστηκαν για την αλλαγή πορείας του ΧΑ. Για τον λόγο αυτό το roadshow της ΕΧΑΕ που άρχισε σήμερα στη Νέα Υόρκη, με τη συμμετοχή 25 εισηγμένων, είναι ιδιαιτέρως κρίσιμο για την προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι θα έχουν πιο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα σε περίπτωση τοποθέτησής τους στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Βέβαια το σενάριο της πολιτικής αλλαγής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο και λίγο έως πολύ αποτιμημένο στο ταμπλό, επομένως, αυτό που θα κρίνει τις επιλογές των ξένων είναι η επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών για την εκκαθάριση των ισολογισμών τους αλλά και οι πρώτες κινήσεις της νέας κυβέρνησης σε κρίσιμους κλάδους, όπως είναι η ενέργεια και οι κατασκευές.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Λάμδα, η οποία βρέθηκε ενδοσυνεδριακά ακόμη και στο -1,83%, έκλεισε τελικά στο +4,96%, μετά τις διαρροές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει άμεσα στο ξεμπλοκάρισμα της επένδυσης στο Ελληνικό, μόλις αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Επίσης, η Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 3,21%, με την Πειραιώς και τον ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώνουν με άνοδο 2,28% και 2,01% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχαλκο, Φουρλή και Εθνική, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ, Alpha Bank και Eurobank.
Στον αντίποδα, Σαράντης και ΔΕΗ σημείωσαν πτώση 2,47% και 2,04% αντίστοιχα, με τη ΓΕΚ Τέρνα να χάνει 1,16%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Aegean, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ και Cenergy. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ.