Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με μια «επίθεση πωλητών» στην Εθνική, αλλά και σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές, τα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε τελικά με απώλειες, αναιρώντας τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες για μία ακόμη σταθεροποιητική συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 758,04 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 757,10 μονάδων (-0,55%) και 761,65 μον. (+0,05%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 14,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 743 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,44%, στις 2.009,92 μονάδες, ενώ στο +0,48% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.193,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 831,27 μονάδες.
Τελικά υπάρχουν και χειρότερα… με αυτήν τη δήλωση χρηματιστηριακός αναλυτής σχολίασε στο Capital.gr την εικόνα του τζίρου σήμερα, αφού δεν έφτανε η εποχικότητα, αλλά ήρθεκαι ένα τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η αγορά στη μετάδοση των δεδομένων για να επιτείνει την απογοητευτική εικόνα.
Ειδικότερα, η μετάδοση των δεδομένων διακόπηκε στους παρόχους από τις 11:40, ενώ από τις 12:45 η συνεδρίαση ανεστάλη. Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε στις 13:40, αλλά η συνεδρίαση ήταν σχεδόν «χαμένη» για πολλά χαρτοφυλάκια, αυτά δηλαδή που έχουν απομείνει να παρακολουθούν τα ελληνικά τερματικά. Μάλιστα, το στοιχείο που απογοητεύει περισσότερο είναι το γεγονός ότι ακόμη και με την επαναφορά από τα τεχνικά προβλήματα δεν υπήρξαν εντολές που θεωρητικά θα «περίμεναν» στα τερματικά.
Αυτό πάντως που μεταφέρεται στο Capital.gr από τα desk των traders είναι ότι, εκτός των γνωστών προβλημάτων, πλέον δύο ανησυχίες έχουν προστεθεί στην αγορά. Η μία έχει να κάνει με το ότι το 2019 θα είναι έτος εκλογών στη χώρα και η άλλη έχει να κάνει με την έκθεση αρκετών ελληνικών εισηγμένων στην τουρκική οικονομία.
Ειδικότερα, το 2019, ένα έτος που η Ελλάδα θα πρέπει να επιδείξει τις επιδόσεις της χωρίς τη στενή εποπτεία των πιστωτών, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα θέλει να εξομαλύνει την αυστηρή της πολιτική, δεδομένου και του κόστους που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια, θέτοντας εν αμφιβόλω τις προθέσεις της για τήρηση των δεσμεύσεων.
Βέβαια, οι θεσμοί θα συνεδριάσουν σε επίπεδο EWG στις 30 Αυγούστου για το ελληνικό ζήτημα, λαμβάνοντας μία πρώτη πληροφόρηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία, αλλά και για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Ο λόγος για τα σχέδια περί «παροχών» φέτος και το 2019, αλλά και περί αναστροφής των συμφωνηθέντων σε αφορολόγητο και συντάξεις όπως υπολογίζεται ότι θα έχουν έως τότε προσδιοριστεί εν όψει και της ΔΕΘ.
Η άλλη πηγή ανησυχίας ονομάζεται «Τουρκία» και η έκθεση των ελληνικών εισηγμένων εκεί. Η συνεχιζόμενη διολίσθηση της λίρας και οι κραδασμοί που δέχεται η τουρκική οικονομία δημιουργούν πλέον ένα δύσκολο περιβάλλον (και) για τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν αναπτύξει δραστηριότητες, ορισμένες με παραγωγική και εμπορική παρουσία, στη γειτονική χώρα. Η διαρκής υποχώρηση της λίρας έχει επιδράσει, μεταξύ άλλων, έντονα αρνητικά στην εσωτερική κατανάλωση και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ξένο νόμισμα.
Υπολογίζεται πως οι ελληνικές επενδύσεις στην Τουρκία έως σήμερα ανέρχονται σε αξία τα 6,8 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Ελληνοτουρκικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο που επικαλείται στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο του 2017, το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει στην Τουρκία, έφτασαν τις 754, αυξήθηκαν δηλαδή κατά 45%, ποσοστό που αποτυπώνεται σε 250 εταιρείες επιπλέον στο χρονικό διάστημα μεταξύ 2016- 2017. Σήμερα αρκετοί εγχώριοι όμιλοι διαθέτουν παρουσία στην Τουρκία, με δραστηριότητες σε κλάδους όπως η τσιμεντοβιομηχανία, το λιανεμπόριο, την τεχνολογία, τα πλαστικά, τις υπηρεσίες κ.α.
Στο ταμπλό τώρα, Εθνική, ΕΧΑΕ και Φουρλής βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, καταγράφοντας απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% ήταν η πτώση σε Grivalia, Τέρνα Ενεργειακή, Πειραιώς και ΔΕΗ, με την τελευταία μάλιστα να ανατρέπει στο τέλος το ενδοσυνεδριακό +0,91%.
Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo και ΑΔΜΗΕ, ενώ Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα και Τιτάν έκλεισαν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, Aegean, Eurobank και ΟΠΑΠ, αλλά καμία δεν κινήθηκε πάνω από το +0,9%.