Το 1982 ο Δήμος Πάτμου παραχώρησε στον Χρήστο Μελιανό ένα οικόπεδο 1.500 τετραγωνικών μέτρων στους Αρκιούς για την ανέγερση μόνιμης κατοικίας, ως κίνητρο για να μείνει στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων με τους μόλις 35 μόνιμους κατοίκους. Το ίδιο έγινε και με άλλους κατοίκους τόσο στους Αρκιούς όσο και σε Αγαθονήσι, Καστελλόριζο, Μαράθι, Ψέριμο και Σαρία. Σήμερα, 39 χρόνια μετά, ο 62χρονος ψαράς, πατέρας δύο κοριτσιών, κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο, καθώς το Δημόσιο ζητάει πίσω την έκταση που του παραχωρήθηκε, με αγωγή που του κοινοποίησε τον Δεκέμβριο.
«Μας κορόιδεψαν. Μας έδωσαν γη και τώρα μας την παίρνουν πίσω. Μας είπαν γυρίστε πίσω και εμείς θα είμαστε δίπλα σας, αλλά τώρα μας πετούν στον δρόμο», λέει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Χρήστος Μελιανός.
Και δεν είναι ο μόνος που αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Δέκτης των προβλημάτων γίνεται η δασκάλα του νησιού Μαρία Τσιαλέρα που προσπαθεί να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Το σχολείο έχει μόνο έναν μαθητή, τον Χρήστο, που φέτος πηγαίνει στην Εκτη Δημοτικού, και κινδυνεύει να κλείσει. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το ίδιο ή παρόμοιο δικόγραφο έχουν λάβει κατά καιρούς οι περισσότεροι κάτοικοι του νησιού».
Πλέον, ο μοναδικός δρόμος για τον Χρήστο Μελιανό…