Την επίθεση και τη δημιουργία εχθρών επιλέγει για άλλη μια φορά η Τουρκία ως τακτική στις διακρατικές σχέσεις της, με τα ανοικτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει να πληθαίνουν. Προχωρώντας σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις, μετά τη στήριξη της Κύπρου και από τις Χώρες του Νότου της ΕΕ (MED 7) , και ζεσταίνοντας τις μηχανές του «Πορθητή» και του δεύτερου γεωτρύπανου, η Τουρκία καταφεύγει στη προσφιλή σε αυτή μέθοδο: να εκβιάζει ατύχημα που θα οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Τακτική που παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει υιοθετήσει πολλές φορές δεν παύει κάθε φορά να προκαλεί την ίδια ανησυχία και να εγκυμονεί τους ίδιους κινδύνους.
Αθήνα και Λευκωσία προς το παρόν παρακολουθούν στενά, αλλά με ψυχραιμία την τουρκική προκλητικότητα, στέλνοντας αυστηρά μηνύματα περί ετοιμότητας για αντίδραση ανά πάσα στιγμή και επενδύοντας στην στήριξη της ΕΕ, τα μηνύματα της οποίας προς την Τουρκία είναι πλέον πολύ πιο συγκεκριμένα και απειλητικά.
Για πρώτη φορά δε, υπάρχει αυξημένη πίεση στην ΕΕ για λήψη κατάλληλων μέτρων σε βάρος της Άγκυρας, εάν δεν τερματιστούν οι παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.
Έλληνες διπλωμάτες εξηγούν ότι η κοινή ανακοίνωση της MED 7 που καταδικάζει…